Archief

TW04 MB Vision Van 06

Volgens visionairs staat de wereld aan de vooravond van grote veranderingen. De urbanisatie blijft in rap tempo toenemen wat nieuwe logistieke uitdagingen zal opleveren. Want ook e-commerce gaat een forse groei doormaken. Dat zorgt voor een nog grotere stroom goederen die in een groeiende stedelijke omgeving toch bij de consument terecht moeten komen. Daarom zette Mercedes-Benz een innovation campus op om samen met andere bedrijven te zoeken naar toekomstige transportoplossingen. Die samenwerkingen gaan onder de noemer adVANce. Het merk verdeelt deze toekomstschets in drie gebieden: digital@vans, solutions@vans en mobility@vans.

TW04 MB Vision Van 07

Bij digital@vans draait het om integratie van diverse technologieën waardoor bijvoorbeeld een servicemonteur automatisch zijn gebruikte onderdelen krijgt aangevuld.
Op het gebied van solutions@vans werkt Mercedes-Benz aan zaken als een geautomatiseerd laadruimtesysteem voor bezorgdiensten zodat er snel en efficiënt geladen kan worden. Ook kijkt men hier naar drones en robots die het bezorgen van pakketjes over kunnen nemen.
Intelligente mobiliteitsoplossingen, daar draait het om bij mobility@vans. Door goederenstromen zo te sturen dat ze optimaal over de beschikbare bestelauto’s worden verdeeld, wordt geen laadruimte onbenut gelaten.

TW04 MB Vision Van 05

Met de Mercedes-Benz Vision Van gaat het merk nog twee stappen verder. In deze toekomststudie zijn alle technieken en nieuwe oplossingen samengebracht. De Vision Van is volledig elektrisch aangedreven en heeft een actieradius van maximaal 270 kilometer. Hij kan autonoom rijden, maar de bestuurder kan de bediening overnemen middels een joystick.

Een stuurwiel en pedalen ontbreken hierdoor wat meer ruimte en bewegingsvrijheid oplevert in het interieur. Bovendien kon de positie van de bestuurder verder naar voren worden geschoven wat een grotere laadruimte opleverde.

TW04 MB Vision Van 04

Met een soort krat waar de pakketjes al in opgeborgen zijn, kan de laadruimte in een keer gevuld worden. Dat levert een aanzienlijke tijdwinst op. De laadruimte zelf is volledig geautomatiseerd en biedt aan de bestuurder of de drones op het dak het juiste pakketje op het juiste moment aan. Ook dat maakt de distributie sneller en efficiënter.

TW04 MB Vision Van 02

Dat geeft meer ruimte en bewegingsvrijheid in het interieur. Bovendien kon de laadruimte hierdoor groter worden. Het stuur kon vervallen omdat de Vision Van grotendeels autonoom rijdt. Data als snelheid, routeplanning en vluchtgegevens van de drones worden op schermen weergegeven. Zelfs de vloer is voorzien van leds waarmee de bestuurder geïnformeerd wordt.

Voor meer informatie:
www.mercedes-benz.nl

Have your say