Archief

TW6-iaa-02

De IAA voor bedrijfswagens in Hannover heeft nog veel meer nieuws te bieden en vandaar dat RTL Transportwereld de week terugkeert naar deze internationale beurs. Bij Mercedes-Benz Trucks stappen we samen met chef-designer Bertrand Janssen in de cabine van de splinternieuwe Actros. Hij geeft daarbij tekst en uitleg bij de functionaliteit van het een en ander en belicht de vele noviteiten. Verder aandacht voor de andere voertuigen op de stand en met name die gebruikmaken van alternatieve brandstoffen.

TW6-iaa-mbvans

Eline de Vries neemt ons mee naar het andere deel van de stand waar VANs van het Duitse merk staan. Uiteraard is er aardig wat aandacht voor de toekomstige Vision Urbanetic, waarover we je eerder uitgebreid in RTL Transportwereld informeerden. Daarom deze week ook aandacht voor het thans leverbare gamma. Variërend van de compacte Citan, via de veelzijdige Vito naar de ruime Sprinter. Stuk voor stuk modellen die passend inspelen op een bepaald deel van de markt. Daarbij biedt een model als de Sprinter alleen al 1700 varianten waaronder versies met voor- achter- of vierwielaandrijving. En hoewel de dieselmotor nog steeds bijzonder gewild is, biedt Mercedes-Benz nu ook meerdere modellen met volledige elektrische tractie. Daarvan is de e-Vito inmiddels leverbaar en volgt de e-Sprinter volgend jaar.

TW6-iaa-citroen

Citroën nam (net als zustermerken Opel en Peugeot) tijdens de IAA de prijs International Van of the Year 2019 in ontvangst voor de nieuwe Berlingo VAN. Eline Gaat op de stand langs en vertelt over de verschillende uitvoeringen en de nodige details. De nieuwe Berlingo VAN is nu te bestellen vanaf 13.990 euro en leverbaar in tal van uitvoeringen. Zo zijn er twee lengten, twee BLUE HDi diesels en later een 110 pk benzinemotor, er komt een 8-traps automaat beschikbaar, qua uitrusting zijn er twee standaardopties: Worker en Driver en verder zijn er 20 rijhulp- en 4 connectiviteitssystemen. Apart is natuurlijk ook de optie van 3 zitplaatsen voorin. In zijn styling volgt deze VAN de recent geïntroduceerde personenautomodellen. Het nuttig laadvermogen is van de Berlingo VAN is gekoppeld aan de gekozen lengte.

TW6-iaa-heiwo

Carrosseriefabriek Heiwo uit Wolvega is een van de deelnemers aan het Holland Paviljoen van de RAI en heeft in dat kader op het buitenterrein een zelf ontwikkelde twee-assige geconditioneerde oplegger voor Havi Logistics tentoongesteld. Een maatwerk oplossing voor deze logistieke dienstverlener met als bijzonderheden twee onderschuiflaadkleppen, waarvan een net achter de steunpoten, diverse compartimenten, alles op het gebied van ladingzekering, een PIEK-certificaat, een nieuw type koelmotor van Carrier, rondom zicht met speciale camera’s en een hoogwaardig systeem om temperaturen te meten. Een fraaie transportoplossing die inspeelt op het toenemende belang van de ARBO-eisen met betrekking tot het veilig laden en lossen van goederen. Teven introduceert Heiwo op deze beurs een nieuw type isolatieschuim voor de vloeren, wanden, daken en deuren.

TW6-iaa-vw

Volkswagen Bedrijfswagens pakt uit met meerdere wereldprimeurs. Zo staat er de I.D. Buzz Cargo met de look en feel van de aloude Volkswagenbus, maar met de techniek en gebruiksmogelijkheden van nu. Autonoom rijdend en volledig elektrisch aangedreven. Met de Crafter HyMotion toont het merk een uitvoering van het grootste bedrijfsvoertuig maar met een waterstof brandstofcel en een elektrische motor in de aandrijflijn. Uiteraard is de actieradius van dit voertuig afhankelijk van het aantal tanks. E- Mobility krijgt meer vorm met de door ABT ontwikkelde elektrische versies van de Caddy en de Transporter. Van het laatstgenoemde model is er nu ook een Mild Hybrid uitvoering met een brandstof- en een elektrische motor die respectievelijk de voor en achterwielen aandrijven. En tot slot presenteert VW een cargo e-bike. Een elektrische driewielige pedelec met trapondersteuning en de mogelijkheid om lading te vervoeren. Verder ook veel aandacht voor de E-Crafter. Het model dat twee jaar geleden als een studie werd getoond en nu, ook in ons land aan de vooravond van de marktintroductie staat. Deze week meer details over deze stille en schone besteller.

TW6-iaa-burgers

Burgers Carrosserie met de hoofdvestiging in Aalsmeer bestaat bijna een eeuw en ontwikkelde zich in die periode van een bouwer van boerenkarren tot een toonaangevende ontwerper en bouwer van hoofwaardig transportmaterieel. Gesloten (al dan niet geconditioneerde) opbouwen voor motorwagens, aanhangers, opleggers, maar ook voor voertuigen in de lichtere bedrijfswagensegmenten. Een speciale rol is weggelegd voor de Double Deck uitvoeringen, die in meerdere lengtematen en opbouwvarianten leverbaar is. Op de IAA toont het bedrijf een uitvoering met de maximale laadcapaciteit en bestemd voor de klant C. van Heezik. Tevens toont Burgers er de Urban-Line BOX laadbakoplossingen voor de meer compacte bedrijfswagens met een B of BE rijbewijs. Naast het leveren van transportoplossingen kent het bedrijf ook een nog steeds groeiend Europees servicenetwerk.

TW6-iaa-fuso

Fuso toont als onderdeel van de Daimler Groep meerdere modellen. Uiteraard van de Canter zoals wij die hier ook kennen, maar ook van een zware elektrische bakwagen. Die zal echter niet hier naar toe komen. Inmiddels rijden bij meerdere Nederlandse bedrijven in een veldtest volledig elektrische E- Canters en deze week krijgen we een korte update van hoe dat verloopt.

Voor meer informatie:
IAA Nutzfahrzeuge 2018
Mercedes-Benz Trucks
Mercedes-Benz VANs
Fuso Trucks
Heiwo Carrosseriefabriek
Burgers Carrosserie
Volkswagen Bedrijfswagens
Citroën Bedrijfswagens
Van of the Year