Archief

TW06 Ridders van de Weg 5

Deze week zijn we in Nijkerk tijdens de Dag van Veilig Transport/ Ridders van de Weg van TVM Verzekeringen. De verzekeraar stond op deze dag ook stil bij 50 jaar TVM Veiligheidsplan, iets waar de Ridders ook al 47 jaar deel van uitmaken. Je moet immers drie jaar schadevrij gereden hebben om voor de eerste (de bronzen) Ridders-titel in aanmerking te komen.

TW06 Ridders van de Weg 3

Met de 1288 onderscheiden TVM veiligheidsambassadeurs (Ridders) van dit jaar komt het totaal op meer dan 30.000 chauffeurs die voor hun professionele, veilige en schadevrije rijgedrag in het zonnetje zijn gezet. Ook nu was de opkomst van chauffeurs, families, collega’s en ondernemers weer geweldig en gezellig groot. Voor hen organiseerde TVM Verzekeringen een goed gevuld en gevarieerd programma met de gebruikelijke huldigingen, meerdere informatieve gesprekken aan de Tafel van TVM en na afloop de mogelijkheid om op meerdere stands tal van ervaringen en kennis op te doen. Daarbij werd de inwendige mens beslist niet vergeten!

TW06 Ridders van de Weg 4

Aan de Tafel van TVM werden ook de eerste resultaten van de proef met eyetracker gemeld. Joost Sterenborg van TVM en  een van de deelnemende chauffeurs  vertelden over hun ervaringen met de techniek. Aan deze proef wordt inmiddels door 370 vrachtauto deelgenomen. Hierbij wordt ondermeer gemeten hoe vaak een chauffeur tijdens het rijden is afgeleid. Wanneer die te lang niet door de voorruit kijkt, klinkt er een geluidssignaal. In totaal zijn met de deelnemende voertuigen 5,3 miljoen kilometers afgelegd. Het eerste voorzichtige inzicht is dat chauffeurs oplettend blijven rijden, ook als ze langer achter het stuur zitten en dus vermoeid kunnen raken. ‘‘De lengte van de rit zegt niets over de alertheid’’, zei innovatiemanager Joost Sterenborg. ‘‘Vermoeidheid komt bij bestuurders van personenauto’s wel naar voren naarmate de rit vordert, maar opmerkelijk genoeg niet bij professionele chauffeurs.’’ Juist in het eerste uur van hun werkdag zijn chauffeurs het meest afgeleid, aldus Sterenborg. Dan wordt meestal de rit doorgenomen met het bedrijf of wordt informatie over verkeersdrukte en dergelijke uitgewisseld met collega’s onderweg.

TW06 Ridders van de Weg 1

Uiteraard was er ook de nodige aandacht voor de Gouden Ridder. Dit jaar werd Jan-Willem Homan van Ben Becker Transport in het zonnetje gezet. Hij komt uiteraard ook aan het woord en geeft nog een aantal goede adviezen.

Tijdens de bijeenkomst van dit jaar werd ook de Trucker app gelanceerd. Beschikbaar via zowel Google Play als de App Store levert deze gratis app de chauffeur heel veel relevante informatie over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen, een goede truckstop, waar smaakt de koffie het best en hebben ze schone douches. Kortom, veel informatie over de faciliteiten voor de chauffeur.

 Voor meer informatie:
www.tvm.nl
https://www.riddersvandeweg.nl/
www.trucker-app.nl

Have your say